fbpx

Tara rafting i anatomija reke

Tara rafting i anatomija reke

Tara rafting je popularna i uzbudljiva outdoor aktivnost koju ljubitelji adrenalina i prirode naprosto obožavaju, ali, koje su to karakteristike ove očaravajuće smaragdne reke zaslužni što u raftingu na njenim vodama možemo da uživamo.

Anatomija reke’ podrazumeva i istražuje kompleksan i dinamičan svet rečnih sistema. Svaka reka nastaje iz izvora, često smeštenog u planinama, gde se formira od topljenja glečera, izvorskih voda ili oticanja kiše i snega. Odatle reka formira tok i teče do svoga ušća, mesta gde se uliva u neko veće vodeno telo, kao što su jezero, more ili druga reka.

Rečni sistem se sastoji od glavne reke i njenih pritoka, koje formiraju sliv, ključni deo rečnog ekosistema. Pritoke su manje reke koje se ulivaju u glavnu reku, doprinoseći njenom protoku i šireći sliv.

Tara-rafting-i-anatomija-reke-01

Fizička struktura reke uključuje njen kanal, korito i poplavnu ravnicu, koja je formirana sedimentima odloženim rečnim tokom. Poplavne ravni su plodna područja često korišćena za poljoprivredu i naseljavanje zbog svoje plodnosti i pristupa vodi.

Biološka raznolikost obuhvata brojne vrste koje zavise od rečnih i obalskih ekosistema. Riparijumske zone, vegetacijski pojas uz reke, su ključne za održavanje čiste vode i služe kao važni koridori za migraciju divljih životinja.

Fluvijalni procesi, kao što su erozija, transport sedimenta i njihovo odlaganje, oblikuju pejzaž, kreirajući raznovrsne zemljišne forme.

 

Anatomija reke Tare

 

Tara-rafting-i-anatomija-reke-01

Reka Tara nastaje ispod planine Komovi u Crnoj Gori, spajanjem dve manje reke, Opasanice i Veruše. Ovo je početak njene 146,4 kilometra duge avanture, tokom koje se Tara pretvara u jedan od najimpresivnijih i najdinamičnijih rečnih sistema u regionu, naročito poznatog po svom uzbudljivom raftingu.

Brza i bistra, Tara vijuga između planinskih masiva DurmitoraLjubišnjeSinjajevine i Bjelašnice. Duž njenih obala smenjuju se raznoliki pejzaži i krajolici, od pitomih i plodnih livada, pašnjaka, voćnjaka i njiva do strmoglavih planinskih strana, stena i litica, koje bude strahopoštovanje.

Sliv Tare je bogat vodama koje dolaze s okolnih planina, najviše zbog obilnih kiša i topljenja snega, što je čini izuzetno bujnom tokom cele godine. Ova konstantna dopuna vode osigurava da Tara ima stalni vodostaj koji omogućava rafting u skoro svim sezonskim periodima.

Od izvorišta do Kolašina, Tara teče u pravcu severa. U ovom delu, njeno korito je dosta široko i ravno sa prilično strmim stranama, dok je rečna dolina široka i blaga, sa retkim stenovitim i još ređim šljunkovitim terasama i gustom rečnom mrežom.

Od Kolašina do Mojkovca, Tara zadržava isti pravac toka, sa četiri karakteristčna proširenja: Kolašinsko-bakovićskim, Trebaljevskim, Sjerogorskim i Mojkovačkim, koja su spojena sa tri klisure: Trebaljevskim vratima, Vagansko-strelačkom i Gradačko-bjelasičkom klisurom. U ovom delu sliva značajnije pritoke su: desna pritoka Svinjača koja dolazi sa Bjelasice i leve pritoke – Plašnica i Šatornica koje stižu sa Sinjajevine.

Od Mojkovca, Tara skreće na sevrozapad i, tekući kanjonskom dolinom, zadržava ovaj pravac sve do sastava sa rekom Pivom. Najizraženije kanjonske karakteristike toka su u delu od manastira Dobrilovine do sela Bogomolje gde kanjom dostiže najveću dubinu. Kanjonski deo sliva Tare se odlikuje i izuzetnom lepotom, te se deo toka od ušča Bistrice do Šćapan polja nalazi u sastavu NP Durmitor.

Na ovom delu toka, značajniju hidrografsku mrežu čine: leve pritoke Tare – Bistrica i Sušica i desne pritoke – Draga, Urva, Ljutnica i Šiparica.

Na samoj granici sa Republikom Srpskom, u zoni Šćepan polja, kod mesta Hum, Tara se spaja sa Pivom i zajedno sa njom tvori reku Drinu. (izvor: vodoprivreda.net)

Obale Tare su dom brojnim vrstama biljaka i životinja što je čini važnim ekosistemom. Vode Tare su, takođe, bogate ribom, poput pastrmke i lipljena, dok su šumska područja duž njenih obala dom za medvede, vukove, lisice i razne vrste ptica. Riparijumske zone, obuhvatajući bujne obalske šume, ključne su za održavanje biodiverziteta i ekološke ravnoteže u regionu.

Dinamična interakcija između vode, sedimenata i terena reke Tara stvara spektakularne fluvijalne forme poput dubokih kanjona i zapanjujućih vodopada. Erozija i akumulacija igraju ključnu ulogu u oblikovanju pejzaža oko Tare, dok brzaci dodatno doprinose njenom divljem karakteru, što Tara rafting čini posebno atraktivnim.

Važno je istaći i da reka Tara nije samo popularno mesto za avanturiste i ljubitelje prirode, već i reka sa visokim ekološkim značajem, uključena u UNESCO-ve programe očuvanja i zaštite.

 

Tara rafting – avantura svetskog renomea

 

Tara rafting se svrstava u sam vrh najuzbudljivijih rafting avantura u čitavom svetu. Zato, ukoliko i vi tražite avanturu koja će vas odvesti daleko od stresa svakodnevnog urbanog života i ponuditi vam potpuno jedinstveno i autentično iskustvo, Tara rafting je savršen izbor za vas.

Pridružite se brojnim avanturistima sa svih meridijana koji su već otkrili magiju i lepotu ove jedinstvene reke.

Čekamo Vas na Tari!

Vaš raftng kamp Rajska rijeka

+387 66 930 940 ili info@rajskarijeka.com

 

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments