fbpx

Rafting i međunarodna klasifikacija stepena težine

Rafting i međunarodna klasifikacija stepena težine

Rafting je avanturistički sport koji, pored toga što pruža visok nivo uzbuđenja i lepote i testira vaše fizičke sposobnosti i timski duh, zahteva i razumevanje i poštovanje prirodnih sila. Jedan od ključnih aspekata planiranja rafting avanture jeste poznavanje međunarodne skale teškoće raftinga, koja pomaže u identifikaciji nivoa izazova koje reke nude. Ova skala je osmišljena da pruži jasnu predstavu o potencijalnim opasnostima i tehničkoj težini rečnih brzaka.

Razumevanje ove skale je od krucijalnog značaja za sve raftere, bilo da planiraju samostalne avanture ili učestvuju u organizovanim turama. Ona pomaže u pravilnom planiranju opreme, tima i strategija koje su potrebne za bezbedno i uživancijsko iskustvo na rečnim brzacima. Takođe, informacije iz skale teškoće omogućavaju rafterima da realno procene svoje veštine i ograničenja.

 

Klase rafting voda

 

Rafting i međunarodna klasifikacija stepena težine

Međunarodna skala težine raftinga, odnosno težine voda za rafting, deli rečne brzake u šest kategorija, od I do VI, pri čemu svaka kategorija opisuje složenost i potencijalni rizik involviran u plovidbu:

  • Kategorija I: Veoma lagani brzaci – Voda je brza, sa malo ili nimalo prepreka na vodi, vrlo malo zahtevna za manevrisanje. Opasnost za plivače je izuzetno mala. Ovo je idealno za početnike i porodične izlete, gde je akcenat na uživanju u prirodi bez stresa.
  • Kategorija II: Umereni brzaci – Brzaci su ravni, sa širokim i čistim kanalima. Nekoliko prepreka koje mogu biti lako uočljive i zahtevaju jednostavno manevrisanje. Plivači se retko povređuju, a u slučaju ispadanja iz čamca, asistencija grupe prilikom spašavanja je retko potrebna. Ovo je dobar nivo za početnike ili one koji imaju nešto iskustva u raftingu i koji žele malo više umerenog uzbuđenja.
  • Kategorija III: Složeni brzaci – Valovi su nepravilni, umereni i neujednačeni. Mogući su mali vodopadi ili veliko kamenje, a potrebno je precizno manevrisanje. Kompleksni manevri u brzoj struji i dobra kontrola čamca u uskim prolazima ili oko grebena i drugih prepreka. Preporučljivo je izviđanje na nepreglednim delovima. Povrede su retke, a samospašavanje je relativno jednostavno. Asistencija najčešća potrebna samo u cilju izbegavanja dužeg zadržavanja plivača u vodi. Ova kategorija zahteva dobru fizičku kondiciju i timski rad.
  • Kategorija IV: Veoma teški brzaci – Dugački, intezivni, ali predvidivi, sa snažnim valovima i strujama koje zahtevaju snažno i tačno veslanje. Mogući talasi koji se ne mogu izbeći, kao i nailazak na potencijalno zatvorene prolaze. Preporučuje se izviđanje pre spusta. U slučaju plivanja, rizik od povreda je umeren do visok. Asistencija pri spašavanju je često potrebna i preporučuje se. Rafteri moraju biti veoma dobri u manevrisanju i sposobni za brze reakcije.
  • Kategorija V: Izuzetno zahtevni brzaci – Veoma dugi, snažni ili sa ogromnim preprekama, velikim padovima, masivnim valovima i vrlo su opasni za plovidbu. Padovi mogu imati velike nezaobilazne bukove i talase, ili strme prolaze s komplikovanom i zahtevnom rutom. Brzaci mogu biti vrlo dugi izmedu mirnih delova, pa zahtevaju visok nivo fizičke pripremljenosti. Kontratokovi mogu biti mali, turbulentni ili teško dostupni. Izviđanje je neophodno, ali veoma čessto i teško izvodljivo. Plivanje je izuzetno opasno, a spašavanje može biti teško čak i za profesionalce. Ovi je kategorija za eksperte, odnosno, iskusne vrhunske stručnjake u raftingu.
  • Kategorija VI: Ekstremni – Ekstremno teške, nepredvidljive i opasne deonice. Ovi brzaci predstavljaju granicu plovnosti. Rafting u ovim uslovima preporučuje se samo u najekstremnijim i najkontrolisanijim situacijama, i to pri povoljnom vodostaju. Plivanje je veoma opasno, a spašavanje može biti praktično nemoguće. Odgovarajuća oprema, iskustvo i veštine spašavanja vrlo su bitni za preživljavanje. Kategorija samo za timove eksperata, i to nakon detaljnog izviđanja i preduzimanja svih preventivnih mera.

Dodatno, svaka od ovih kategorija može biti označena znakom plus ili minus, pa je tako, na primer, katgorija III+ za nijansu teža od klase III, dok je kategorija IV- nešto lakša od IV. Pored toga, kada je kategorija V u pitanju, postoji još preciznija podela, od od V 1 (lagana klasa V) do V 10 (ekstremno teška).

Kako brzaci postaju duži, bez mirnih delova, tako izazov raste. Postoji velika razlika između spuštanja niz kontinuirane brzake klase IV i spusta niz reku gde su brzaci iste klase ispresecani bazenima.

Napominjemo da nijedan sistem kategorizacije rečnih voda nije u potpunosti tačan. Naime, nije uvek lako određenu reku svrstati u jednu kategoriju, pri čemu regionalna ili subjektivna tumačenja mogu, takođe, izazvati nesporazume. Iz tog razloga, naglašavamo da ova klasifikacija nije zamena za skipera ili precizan opis iz prve ruke, sa terena. Posebno zbog toga što se, usled geoloških promena, padavina, promena u vodostaju, oborenom drveću i slično, težina reke za rafting može menjati iz godine u godinu.

 

Rafting na Tari – kategorizacija težine

 

Rafting Tara

Rafting na Tari može varirati po težini u zavisnosti od delova reke, godišnjeg doba, vremenskih prilika i sezonskih promena u vodostaju. Generalno, težina raftinga na Tari se kreće između III i V stepena na međunarodnoj skali teškoće raftinga.

Najpoznatiji i najzahtevniji deo za rafting na Tari je deonica od Brštanovice do Šćepan Polja, koja je poznata po svojim brzacima visokih kategorija i smatra se jednim od najuzbudljivijih delova za rafting u Evropi. Ova deonica obiluje moćnim bukovima i spektakularnim pejzažima i često se bira za rafting ture tokom proleća kada je vodostaj najviši, što dodatno pojačava intenzitet i uzbuđenje spusta.

Vodostj Tare je najviši u aprilu i maju i tada njegovi brzaci dostižu težinu klasa IV, V, a ponekad čak i VI. Uprkos tome, ne morate da brinete o bezbednosti. Dovoljno je samo da poštujete najbitnija bezbednosna pravila raftinga, a naši licencirani skiperi, koji raspolažu svim neophodnim rafting umećima, postaraće za vašu sigurnost i bezbedan spust.

Sa dolaskom letnjih dana, vodostaj opada, a brzaci Tare gube na snazi. Krajem septembra i početkom oktobra, nivo vode je najniži, a samim tim je i rafting na Tari tada najumereniji i kreće se oko III stepena težine.

Vidimo se na Tari!

Vaš rafting kamp Rajska Rijeka, +387 66 930 940 ili info@rajskarijeka.com

 

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments