fbpx

Rafting Tara i njeni veličanstveni bukovi

Rafting-Tara-i-njeni-veličanstveni-bukovi

Rafting Tara i njeni veličanstveni bukovi, kao izuzetna prirodna atrakcija, godinama unazad privlače nebrojene posetioce iz celog sveta. Zaljubljenici u prirodu, adrenalinski avanturisti, porodice s decom, korporativni timovi – podjedanko su očarani ovom magičnom avanturom u kojoj se grandiozna priroda i adrenalin stapaju u harmoničnu simfoniju.

Zamislite spust niz smaragdnu planinsku reku dok vas moćni vodeni brzaci i spektakularni pejzaži okružuju sa svih strana. Rafting Tara vam upravo to nudi i zato je jedna od najpopularnijih avantura u Evropi.

Brza i bistra, reka Tara protiče između planinskih masiva Durmitora, Ljubišnje, Sinjajevine i Bjelašnice. Duž njenih obala smenjuju se raznoliki krajolici, od pitomih i plodnih livada, pašnjaka, voćnjaka i njiva do strmoglavih planinskih strana, stena i litica, koje mame strahopoštovanje i iz kojih ponosito nad kanjonom stražare borovi samotnjaci.

 

Rafting Tara i njeni veličanstveni bukovi

 

Rafting Tara je toliko poseban i jedinstven zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama ove fascinantne i prelepe gorske reke. Tara nastaje od dve rečice, Opasanice i Veruše, ispod planine Komovi u Crnoj Gori. Većim delom svoga toka, ona teče kroz Crnu Goru, dok se poslednjih 40 km reke i njenog čuvenog kanjona nalaze u Bosni i Hercegovini tj. Republici Srpskoj. U Šćepan polju, Tara se susreće i spaja sa rekom Pivom i zajedno sa njom rađa reku Drinu.

Tara je reka koja se prostire na neverovatnih 146,4 km kilometara, pri čemu je plovidba rafting čamcima moguća u dužini od gotovo 100 km. Zahvaljujući prosečnom padu od 4,5 m po kilometru, Tara je brza, divlja i neukrotiva reka, ispunjena brojnim vodopadima, brzacima i moćnim bukovima, što je osnovni preudslov za uzbudljiv rafting doživljaj. Rafting Tara se uobičajeno organizuje u dve rute, odnosno u dva dela kanjona – u gornjem i donjem toku.

Grandiozni kanjon reke Tare, jedinstven po svojoj lepoti i dubini (prosečna dubina je 1073m, a najveća 1.333 m) svrstava se u najdublje kanjone na svetu.

 

RAFTING TARA I MAGIJA VODE

 

Rafting Tara i magija vode

 

Rafting Tara je podjednako privlačan i uzbudljiv tokom čitave sezone spusta jer je vodostaj reke gotovo uvek optimalan za rafting avanturu. Naime, tokom cele godine, čitavim svojim tokom, Tara dobija značajne količine vode od topljenja snega sa okolnih planina, kao i od mnogobrojnih vrela i pritoka.

Najvažnije pritoke Tare na levoj strani su Ljutica i Sušica, dok joj sa desne strane, kao najvažnije pritoke, pristižu Vaskovaška reka i Draga.

Moramo pomenuti i najpoznatije vrelo – Bajlovića sige. U pitanju je izvor iz kojeg ističe više stotina litara vode u sekundi. Za njega je karakteristično i to da se voda koja izvire iz jezera u pećini Bučavica, u vidu vodopada, obrušava u Taru sa visine od preko 30 metara. Bajlovića sige vodopad se može videti samo tokom rafting Tara avanture.

 

Rafting Tara i magija vode

 

Manita vrela i Šipčanica su jedna od najpopularnijih atrakcija i istovremeno jedan od najlepših vodopada u kanjonu Tare. Na mestu gde se reka Šipčanica uliva u Taru postoji vodopad i peščana plaža i ovde gotovo uvek skiperi prave pauzu kako bi se učesnici fotografisali u ovom nestvarno lepom, bajkovitom kruženju.

Od mnoštva posebnosti Tare, počasno mesto zauzimaju njeni spektakularni i nadaleko čuveni bukovi. Bukovi su jedan od najimpresivnijih i najpoznatijih prirodnih fenomena koji se mogu videti na reci. Huk i snaga uzavrele vodene sile kao magnet privlače sve ljubitelje ekstremnih aktivnosti i adrenalina.

Tara se može pohvaliti sa više od 40 čudesnih bukova, među kojima su najpoznatiji: Đavolje lazi, Bijeli Kamen, Ćelije, Sokolovina, Tepački bukovi, Borovi

 

RAFTING TARA – BUKOVI OD BRŠTANOVICE DO ŠĆEPAN POLJA

 

Bukovi od Brštanovice do Šćepan polja

 

Rafting Tara – donji tok, odnosno, deonica od Brštanovice do Šćepan Polja je najuzbudljivija i obiluje najvećim brojem divljih brzaka i bukova. Na ovoj deonici se smenjuju bukovi različitih karakteristika, a ima ih između 15 i 20, a možda čak i više od toga. Naime, broj bukova zavisi od trenutnog vodostaja reke. Svaka promena vodostaja dovodi do toga da se pojavljuju potpuno novi bukovi. Dakle, zato se i kaže da: “Rafting Tara nikada nije isti”. Tokom spusta, brzina kretanja rafting čamca može dostići i do 30 km/h.

Krenimo na spust! Najpre nas očekuju Brštanovički bukovi: Gornji Brštanovički buk (prepoznatljiv po svojoj dužini od 300 m i penušavosti), a za njim i Donji Brštanovički buk. Nailazimo na mirniji deo Perila, ali samo na kratko jer potom sledi serija bukova: Pećine (pored vertikalnog pećinskog zida), Borovibuk Taranina pošta (naziv diobio po triftarskom „poštaru“), bukovi Varda, Ćelije i Mladički virovi (koji obiluju pastrmkama), Gornji i Donji Vjernovića buk (imaju najveći pad sa obiljem talasa).

Nakon zatišja i mirnog toka Tare, čekaju nas bukovi Grab i Zelenac, a zatim i veštačka brana kod Uzlupa, izgrađena u vreme Austro-Ugarske vladavine. Veslamo dalje i nailazimo na tesnac i lučni buk Žanj, gde ubrzavamo ritam veslanja. Sledi poslednja serija bukova pre nego se Tara sastane sa Pivom: buk ispod mlina Liječevina, Krsmanov kamen, Kadijin kamen, buk Šipčanica, Papratišta i buk Čegrlo.

Nadomak Šćepan polja nas sačekuju dva poslednja buka tokom naše rafting Tara avanture.

 

TARA – BLAGO SVETSKE PRIRODNE BAŠTINE

 

Blago svetske prirodne baštine

 

Reka Tara, zahvaljujući izvanrednom kvalitetu vode (pitka je celim tokom) i jedinstvenom eko – sistemu, dobila je veliko svetsko priznanje. 1977. godine, ova prelepa reka je stekla čast da bude uključena u program „Čovek i biosfera„, a istovremeno je postala deo ekskluzivnog kluba ekoloških rezervata biosfere sveta. Ovaj značajan korak obezbedio je međunarodnu zaštitu Tare, usvojenu konvencijom.

Kao deo Nacionalnog parka Durmitor, koji se od 1980. godine nalazi na UNESCO-voj Listi Svetskog prirodnog i kulturnog nasleđa, Tara je, takođe, pod UNESKO-vom zaštitom.

 

Vidimo se na Tari!

Vaš rafting kamp Rajska Rijeka, +387 66 930 940 ili info@rajskarijeka.com

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments