fbpx

Tri najbolje Evropske reke za rafting

Rafting Tarom aranžmani

 

 

Rafting je prethodnih godina doživeo veliku popularnost, kako u Srbiji, tako i širom sveta. Bez obzira da li vas privlače divlji brzaci ili pak samo želite da okušate novu avanturu, tu smo da vam pomognemo i vaš izbor učinimo lakšim. Zato smo izabrali tri reke za rafting u Evropi koje ispunjavaju svačiji kriterijum.

 

Celokupan rafting bazira se na nekoliko stvari:

 

  • Brzaci
  • Spektakularni predeli
  • Otkrića novih nepristupačnih mesta
  • Druženje sa dragim osobama ali i sticanje novih poznanstava

 

Ova jedinstvena avantura svim učesnicima pruža mogućnost da vide očaravajuće netaknute delove prirode ali i da osete nalet adrenalina tokom pustolovine. Nakon prvog spusta, mnogi će se složiti da ne postoji ništa slično naletu na uzburkanu reku, dok kraj vas promiču očaravajući predeli duž same obale.

 

RAFTING REKE EVROPA

 

  1. CORUH

 

Coruh Rafting
Reka Coruh – Rafting

 

Reka Coruh (tur. Çoruh) izvire u planinama Mescit koje se nalaze u severoističnom delu Turske i predstavlja njenu poslednju divlju reku. Veliki talasi, uzbuđenje, svež vazduh i prelepo okruženje – sve ovo su karakteristike koje opisuju reku Coruh.

 

Protiče kroz mnoštvo gradova kao što su: Baibrut, Ispir i Artvin pre ulivanja u Gruziju gde dostiže Crno more, južno od grada Batumi. Pored naseljenih mesta, tok reke protiče kroz planinske vence i netaknutu prirodu, što predstavlja pravi raj za oči posetioca koji žele da uživaju u pogledu.

Turska je poznata kao odlična destinacija za turiste iz celog sveta, te je rafting odličan način da doživite sasvim novu avanturu i Tursku na drugačiji način.

 

Težinski nivoi raftinga na ovoj reci kreću se od III do IV nivoa, dok se topljenjem snega može dostići i V nivo. Coruh (poznata i kao Chorokhi) smatra se jednom u najbržih reka u Evropi, čineći je pogodnom za sve avanturiste željne novog iskustva i naleta adrenalina.

 

  1. RAJNA

 

Rajna rafting
Reka Rajna – Rafting

 

Rajna (nem. Rhein) je jedna od najbitnijih reka Evrope, čije je izvorište u Švajcarskoj, protičući ka severu, kroz Nemačku i Holandiju, a prazneći se u Severno more. Švajcarska je poznata po mnogo čemu, a najviše po planinama i reci koje se prožimaju duž zemlje.

Po veličini je druga u centralnom, ali i zapadnom delu Evrope, odmah posle Dunava i iznosi 1230 km.

Interesantna činjenica je da duž same reke možete videte mnoštvo dvoraca i utvrđenja koji datiraju još iz vremena Rimskog carstva. Sve ovo su samo neki od razloga zašto je rafting na Rajni odličan izbor.

 

Za fascinantne strmine koje okružuju reku Rajnski klanac zaslužno je klizište Flims koje je zbog svog geografskog položaja doprinelo da to danas tako izgleda. Sjajan prizor koji vas očekuje prolazeći kroz takozvani Švajcarski Grand Canyon je jedno posebno iskustvo za sebe.

 

Početničke, ali i naprednije rafting ture posetiocima omogućavaju da uživaju u predelima i okruženjem koje je pred njima.

Težinske rafting razlike kreću se od III do IV stepena, što predstavlja odlične nivoe za sve posetioce koji žele da u potpunosti okušaju i budu deo izvrsnog rafting doživljaja.

 

  1. TARA

 

rafting tara
Reka Tara – Rafting

 

Zasluženo prva na listi prema našem ukusu, pravi netakunti biser regiona, reka Tara.

 

Nastala je spajanjem dve rečice, Opasanice i Veruše, tik ispod planine Komovi u Crnoj Gori, gde se i većinski nalazi. Dugačka je 145 kilometara, dok se poslednjih, najzanimljivijih 40 kilometara reke Tare, nalazi u Republici Srpskoj, što i predstavlja najpogodniji deo za rafting.

 

Tara ponosno nosi titulu ‘’Suza Evrope’’ koju je dobila u čast prozirnosti, čistoći, ali i lepoti koja je krasi. Svakako jedan od najboljih izbora, ali i najbližih, te ukoliko se odlučite da otkrijete čari Tare, naš rafting kamp, Rajska Rijeka je pravi izbor za vas. Ovde možete pogledati pakete za rafting.

 

Zašto je Tara baš na ovoj poziciji na listi, govori činjenica da je kanjon reke Tare najdublji, ali i jedan od najvećih, tik iznad Grand Canyona u Coloradu.

Moramo napomenuti interesantnu činjenicu da je kanjon, ali i reka Tara zaštićena kao deo UNESCO svetske baštine.

 

Nivoi težine raftinga kreću se od III do V stepena, sve u zavinosti koje je doba godine. Vodostaj je na vrhuncu od marta, preko aprila i maja, ali je rafting svakako dostupan tokom cele godine.

Nadamo se da smo vam pružili dovoljno informacija o rekama koje su prema našem ukusu najlepše, ali i najuzbudljivije za rafting. Svi navedeni Evropski biseri svakako su zaslužili da se nađu na našoj listi i budu deo najboljih.

Ukoliko želite da doživite pravo rafting iskustvo u Evropi, pozivamo vas da budete naši gosti. Okusite nešto novo, ako niste do sada, na potpuno drugačiji način.

 

Leave a Reply