fbpx

Najbolje reke za rafting u svetu

Kako rafting postaje sve atraktivniji i interesantniji u poslednjih par godina, istražili smo koje su to najbolje reke za rafting u svetu. Sigurno ste čuli do sada za čuveni rafting na Tari koji je ove godine bio posebno otkriće čak i onima koji se nikada nisu bavili bilo kakvim sportom.

Ukoliko ste iskusili rafting na Tari, u nastavku upoznajte ostale svetske reke koje su takođe savršene za rafting i nalaze se širom sveta.

reka-kolorado

REKA KOLORADO

 Reka Kolorado je najatraktivnija reka u svetu i ovo nije samo uzbudljivi rafting, ovo je mnogo više od toga. Kolorado je reka koja protiče kroz Meksiko i SAD. Njena dužina iznosi 2.330 km i njen tok prolazi kroz savezne države Kolorado, Juta, Arizona, Nevada i Kaliforniju, a u Meksiku kroz Sonoru i Donju Kaliforniju. Lepota ove reke je zaista očaravajuća, posebno kada stignete do čuvenog Velikog Kanjona (Grand Canyon) gde ćete se uveriti u pravu magiju prirode.

Brzaci reke Kolorado su takvi da će učiniti da vaš adrenalin bude na samom vrhuncu. Kao najbolja reka za rafting, priuštiće vam avanturu kroz Veliki Kanjon i ogromne brzake zbog čega ćete se uveriti zašto je baš ona najbolja za rafting u celom svetu.

Najbolji period za rafting na reci Kolorado jeste od aprila do aktobra.

reka-zambezi

REKA ZAMBEZI

Reka Zambezi nalazi u Južnoj Africi i još je zovu i reka života. Reka Zimbabwe je četvrta najveća reka na kontinentu i protiče kroz šest zemalja Angola, Mozambik, Namibija, Zambija i Zimbabve. Njen tok reke dug čak 2.750km počinje na severu Zambije i teče ka jugoistoku, uliva se u Indijski okean. Na ovoj reci nalaze se Viktorijini vodopadi visoki 122m i široki 1700m i čini ovaj deo najatraktivnijim za uzbudljiv rafting. 

Njeni brzaci ocenjuju se sa ocenom 4 i 5 i jedna je od najjačih reka za ovaj ekstremni sport. Njeni brzaci su dugi oko 2km što vam daje dovoljno vremena da se pripremite za sledeći uzbudljivi i još jači brzak.

Najbolji period za rafting rekom Zambezi je od marta do juna.

reka-salmon-river-middle-fork

REKA SALMON RIVER – MIDDLE FORK

 Reka Salmon River – Middle Fork što u prevodu znači „Srednja vilica“ pružiće vam najuzbudljivije putovanje rekom ikada. Reka protiče kroz SAD  i protiče kroz američku saveznu državu Ajdaho. Putovanje obuhvata oko 100 milja kontantnih uzbudljivih brzaka, odlična je za ribolov pastrmke svetske klase, poseduje dosta toplih izvora i pružiće vam neverovatne pejzaže. Dužina ove reke iznosi 684 km.

Ovo je pravo putovanje u divljinu, kroz najveći put bez delova SAD izvan Aljaske, uz neverovatne brzake koji su smešteni među prelepim smrekovim šumama i dolinama dubljim od Velikog Kanjona. Uživaćete u prašumi, biljakama i jedinstvenim vrstama raznih životinja, posebno u najrazličitijim vrstama ptica.

Najbolji period za rafting na ovoj reci je period od maja do septembra.

reka-futaleufu

REKA FUTALEUFU

 Reka Futaleufu je smeštena u severnoj Patagoniji i jedna je od vodećih reka u svetu. Netaknuta i azurno plava boja reke čine ono mesto čarobnim jer je je okružena glečerima i patagonskim planinama. Ovo je jedna od dve reke koja prelazi granicu Čilea i Argentine, a njeno izvorište može se pronaći  u snežnom delu Nacionalnog parka Los Anđeles u Argentini koje je saštićeno od strane UNESCO-a.

Brzina reke okarakterisana je pod stepenom 3 i 4 što će vam pružiti veoma uzbudljivu avanturu raftinga na reci Futaleufu.

Najboji period za rafting na reci Futaleufu je period od decembra do marta.

reka-tara

REKA TARA

 I za kraj, Reka Tara je reka kojom se zaista ponosimo. Pored toga što pruža neverovatne planinske predele, očaravajuću prirodu, pruža nam i najuzbudljiviji rafting ikada. Reka Tara protiče kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i predstavlja reku sa najdubljim kanjonom u Evropi, i takože se naziva suza Evrope zbog svoje kristalno čiste boje reke koja je pijaća.

Reka Tara dugačka je 146 km, a njen kanjon je dubine 1333m. Reka Tara će vam pružiti uzbudljive brzake i nestvarne pejzaže. Uživaćete u svakom deliću ove reke dok budete na vodi, a uz iskusne skipere imaćete priliku da vidite i skrivena mesta koje poznaju samo oni najiskusniji u ovoj uzbudljivoj avanturi.

Najbolji period za rafting na Tari jeste period od maja pa sve do oktobra.

Ako planirate da iskusite čari raftinga, onda je vaša prva i prava destinacija reka Tara. U našem kampu Rajska rijeka imaćete potpuni ugođaj, nezaboravnu avanturu, najbolju opremu i iskusne skipere.

 

Šta vam je još potrebno za avanturu koju ćete zauek pamtiti?