fbpx

Top 10 rafting destinacija u svetu

Top 10 rafting destinacija u svetu

Rafting je jedna od onih avantura koje vas mogu odvesti na neka od najuzbudljivijih i najlepših mesta na svetu. Ove destinacije ne nude samo spektakularne pejzaže i izazovne brzake, već i priliku za povezivanje sa prirodom, upoznavanje novih kultura i stvaranje nezaboravnih uspomena. Od bujnih tropskih šuma do dubokih planinskih kanjona, ovo su top 10 rafting destinacija, po našem izboru, koje svaki ljubitelj adrenalina treba da poseti.

Bilo da ste iskusni rafter ili početnik, ove rafting destinacije nude nešto jedinstveno i neponovljivo za svakog ljubitelja avanture i prirode.

 

1. Reka Zambezi, Zimbabve

 

Top 10 rafting destinacija u svetu
Photo by Ramon Buçard on Unsplash

Rafting na reci Zambezi, koja teče pored čuvenih Viktorijinih vodopada, jedno je od najuzbudljivijih iskustava raftinga na svetu. Nazvana ‘Rekom života’ južne Afrike, Zambezi je četvrta najveća reka na afričkom kontinentu. Protiče kroz šest zemalja i podržava milione ljudi. Deo reke ispod Viktorijinih vodopada, visokih 110 metara, u Zimbabveu, pruža neke od najuzbudljivijih iskustava u raftingu, sa brzacima klase IV i V, od kojih je najpoznatiji moćni buk, nazvan ‘Gnev slona’.

Pored izazova koje pruža rafting, u vidu dramatičnih padova i ogromnih talasa, posetioci imaju priliku da dožive i nezaboravan pogled na vodopade i divlji životinjski svet Afrike.

 

2. Reka Kolorado, Grand kanjon, SAD

 

Grand kanjon
Photo by Sean Benesh on Unsplash

Ova čuvena reka se nalazi na vrhu većine lista najboljih rafting reka na svetu. Kolorado reka teče kroz čuveni Grand Kanjon i predstavlja suštinu raftinga na beloj vodi sa ogromnim brzacima, slikovitim mirnim deonicama i nekim od najboljih kampova na predivnim plažama.

Rafting rekom Kolorado nagradiće vas i spektakularnim prizorima, sa visokim crvenim stenama i neobičnim formacijama koje oblikuju kanjon. Rafting kroz ovu prirodno čudo je iskustvo koje ostavlja bez daha, a takođe nudi i pregršt sjajnih avantura na kopnu, poput kilometara pešačkih staza duž kojih, između ostalog, možete videti i drevne ruševine indijanskih naseobina.

 

3. Reka Tara u Crnoj Gori i Republici Srpskoj

 

Reka Tara
Tara rafting

Često nazivana ‘ Suzom Evrope’, kao i ‘Grand kanjonom Evrope’, reka Tara gradi najduži kanjon u Evropi i drugi najduži i najdublji kanjon na svetu. Zaštićena je kao UNESCO-vo svetsko nasleđe i deo je Nacionalnog parka Durmitor.

Tara, čije izvorište leži ispod planinskog venca Komova u Crnoj Gori, nastaje spajanjem rečica Opasanice i Veruše. Dugačka je preko 140 km i većmi delom svoga toka protiče kroz Crnu Goru. Iako je pogodna za rafting gotovo čitavim plovnim tokom, najviše uzbuđenja pruža u poslednjih 40 kilometara, u delu koji teče kroz Republiku Srpsku.

Tara je moćna i predivna planinska reka, poznata po svojoj brzini, snazi i nepredvidivosti. Težina raftinga na Tari varira od III do V stepena, zavisno od godišnjeg doba, vremenskih prilika i nivoa vode. Najviši vodostaj dostiže u martu, aprilu i maju, ali se Tara rafting avanture organizuju praktično tokom većeg dela godine.

Ukoliko želite da iskusite rafting na ovoj divljoj lepotici, pozovite nas na +387 66 930 940, a mi ćemo se postarati da vas povedemo u avanturu koja se nikada ne zaboravlja.

 

4. Reka Futaleufú, Čile

 

Reka Futaleufú, Čile
Reka Futaleufú, Čile – Photo by Ignacio Plaza on Unsplash

Dramatično protičući pored visokih, zaleđenih vrhova Anda u fascinantnoj Patagoniji, reka Futaleufú je poznata po svojim snažnim, eksplozivnim brzacima, kao što su ‘Terminator’ i ‘Casa de Piedra. Iako reka počinje preko granice u Argentini, svi međunarodno priznati brzaci nalaze se na čileanskoj strani.

Rafael Galo, počasni predsednik Međunarodne rafting federacije i član Međunarodne kuće slavnih belih voda (IWHOF), opisao je rafting na ovoj reci sledećim rečima: ‘Čarobni brzaci na beloj vodi – vrsta magije kakvu nalazite u bajkama. To je mesto gde se ne biste iznenadili da vidite jednoroge. Planine i stene, neprekidni ogromni brzaci klase III do V, bistra i čista voda koja teče kroz kanjonske zidove… to je zaista zadivljujuće.’

 

5. Reka Franklin, Tasmanija, Australija

 

Tasmanija, Australija
Tasmanija, Australija – Photo by Nico Smit on Unsplash

Reka Franklin je jedna od poslednjih zaista divljih reka na Zemlji. Njene netaknute vode teku kroz guste šume i nepristupačne kanjone, pružajući izolovano i autentično iskustvo u prirodi. Karakteriše je kompleksan sistem zadivljujućih pejzaža, moćne energije i trenutaka potpune tišine, dok teče kroz jedinstveno područje Svetske baštine Tasmanije. Postoji malo sredina u svetu koje su tako drevne, netaknute i veličanstvene kao Nacionalni park divlje Reke Franklin-Gordon.

 

6. Reka Magpie, Kanada

 

Aurora boreal, Kanada
Aurora boreal, Kanada – Photo by Leonard Laub on Unsplash

Za ljubitelje divljine, reka Magpie u istočnom Kvebeku, do koje se može stići samo hidroavionom, nudi nezaboravno rafting iskustvo. Ova reka je poznata po svojim prelepim pejzažima, kristalno čistoj vodi i spektakularnim noćima ispod zvezda.

Rafting na reci Magpie se po težini postepeni povećava kako spust odmiče. Prvi brzaci, blizu Magpai jezera, blagi su i preporučljivi za raftere početnike, dok će izazovni brzaci, klase V, nizvodno od Magpie vodopada, biti ozbiljan izazov i za one najiskusnije.

Ukoliko dođete na rafting u pravom periodu godine, obradovaće vas mogućnost da prisustvujete i spektakularnim prizorima Aurore borealis, poznatijim kao polarna svetlost.

 

7. Reka Noce, Italija

 

Reka Noce, Italija
Reka Noce, Italija – Photo by visitvaldisole.it

Smeštena u Italijanskim Alpama, reka Noce nudi jedno od najboljih rafting iskustava u Evropi. Sa brzacima koji se kreću od laganih do izuzetno zahtevnih, ova reka privlači rafting entuzijaste iz celog sveta.

Punjenjem voda sa Alpa i topljenjem alpskih glečera, ova moćna reka se strmoglavo spušta kroz divlje predore Dolomita u severnoj Italiji, jureći prema dolini Val di Sole (Sunčana dolina). Rafting na reci Noce predstavlja izvanredno i intenzivno iskustvo raftinga, koje obećava pravo uživanje. U letnjim mesecima, brzaci reke Noce, posebno u delu klisure Mostizzolo, nude izazove od IV do V stepena težine, pružajući učesnicima nezaboravan adrenalin i uzbuđenje.

 

8. Reka Pakuare, Kosta Rika

 

Reka Pakuare, Kosta Rika
Photo by Outward Bound Costa Rica on Unsplash

Reka Pakuare se smatra jednom od najboljih na svetu za rafting zbog svojih spektakularnih brzaka (težine III do V stepena) u dugom kanjonu okruženom zadivljujućom tropskom kišnom šumom. Poseduje sve kvalitete odlične reke za vrhunski rafting: prirodni tok, veliku dužinu sa višestrukim brzacima i izazovima, dobar nagib, čistu i bistro vodu, a sve to u bujnoj primarnoj šumi.

 

9. Reka Sun Kosi, Nepal

 

Reka Sun Kosi, rafting
Photo by excitingnepal.com

Sun Kosi, što u prevodu znači ‘reka zlata’, nudi višednevno rafting iskustvo kroz srce Himalaja, uz samu granicu sa Tibetom, u blizini ‘Krova sveta’. Ovde vas očekuje kombinacija uzbudljivih brzaka, koji idu i do V klase težine, i mirnih deonica, uz predivne prizore planinskih vrhova i tropske šume u kojoj se rafting završava.

 

10. Reka Severni Džonstaun, Australija

Reka Severni Džonston u Kvinslendu, Australija, nudi brzake klase IV i V klase čija snaga dolazi od obilnih padavina u tom području. Reka, koja vijuga kroz vulkanske klisure i netaknute kišne šume, dostupna je samo helikopterom.

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments