fbpx

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote koje možete videti tokom ove avanture, ostavljaju bez reči i daha.

Rafting je, bez sumnje, jedan od najuzbudljivijih načina da doživite prirodne atarkcije i lepote nekog kraja. A kada je reč o Balkanu, teško je naći reku koja će vam ponuditi takav adrenalinski doživljaj i spektakularne prizore kao što je to reka Tara. Zovu je i „suza Evrope“ zbog kristalno čiste vode, ali ona je mnogo više od toga. Tara je priča ispričana kroz divlje bukove, stenovite kanjone i čarobne pejzaže koji impresioniraju i najkritičnije posetioce.

U okruženju Tare nalaze se NP Sutjeska i NP Durmitor, dve oblasti koje obiluju prirodnim lepotama koje će oduševiti i najiskusnije avanturiste. Planinske staze kroz guste šume, gde se sunce jedva probija kroz krošnje, vode do nekih od najlepših vidikovaca u Evropi. Pogledajte oko sebe i uživajte u panoramskom pogledu na prelepe pejzaže koji opasuju područje Tare.

 

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote

 

Za one koji vole, ne samo uzbudljiv rafting Tarom, već i mirnije vode, očaravajuća planinska, glečerska jezera u okolini pružaju savršenu priliku za opuštanje uz obalu i uživanje u tihim trenucima koje prekida samo šum prirode. Ovde možete prirediti piknik, uživati u hladu i diviti se odrazu grandioznih planina na kristalno čistoj vodi jezera.

Za istraživače u duši, pećine i klisure nude izuzetne mogućnosti za istraživanje. Doživite bliski susret sa impozantnim prirodnim formacijama, osluškujte eho svog glasa u tami pećina ili osetite svežinu ledenih kapljica dok stojite pored moćnih vodopada.

A kada se umorite od istraživanja i avantura, rafting kamp Rajska rijeka će vas dočekati raširenih ruku. Ovde možete, zajedno sa nama, isplanirati svoju narednu avanturu, bilo da je to rafting Tarom, planinarenje ili jednostavno opuštanje uz obalu i upijanje lepota koje vas okružuju.

 

RAFTING TAROM JE PRILIKA DA POSETITE ZELENGORU

 

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote

 

Rafting Tarom je prilika da posetite, istražite i otkrijete  Zelengoru i sve njene fascinantne atrakcije. Sa svojim pitomim pejzažima, prostranim pašnjacima i romantičnim livadama, ova planina je pravo sklonište za sve one željne bega od gradske buke.

Ukoliko tražite mesto gde priroda sija u punom sjaju, gde voda čini savršeni kontrast zelenilu i gde se možete izgubiti u čarima netaknute prirode – Zelengora je prava destinacija za vas. Ova planina je čudo prirode koje će vas ostaviti bez daha i koje će vas naterati da mu se iznova vraćate. Otkrijte svaku njenu tajnu, prošetajte njenim stazama i prepustite se magiji koju samo Zelengora može da ponudi.

Ono što Zelengoru čini posebno prepoznatljivom su njena čudesna jezera kojih ima čak osam: Gornje i Donje Bare, Kotlaničko, Orlovačko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero. Ova jezera, poznata kao „gorske oči“, predstavljaju pravi dragulj prirode. Svako jezero ima svoju jedinstvenu priču, ali svi dele istu lepotu kristalno bistre vode koja savršeno reflektuje okolne planine i guste četinarske šume.

Zelengora je, pored svojih jezera, poznata i po mreži staza koje vode kroz njen divlji i netaknuti pejzaž. Ove staze su prilagođene svima – od porodica sa decom do iskusnih planinara. Biciklisti će takođe pronaći mnoštvo ruta koje vode kroz prelepe pašnjake i livade.

 

KANJON HRČAVKE I REKA SUTJESKA

 

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote

 

Zamislite reku čija je tajna nedavno otkrivena. Takva je Hrčavka, reka koja je do 2014. godine čuvala svoje tajne daleko od komercijalnih ruta. Dok vode brojnih potoka i reka hrane njenu struju, pastrmka je čini svojim domom, a njene kaskade i slapovi stvaraju prizore koji oduzimaju dah.

Sa druge strane, tu je Sutjeska, ponosna i moćna. Duga 36 km, delom teče kroz pitomu dolinu, a delom kroz impresivnu klisuru. Na pojedinim mestima, njene strane postaju gotovo vertikalne, dosežući visine do 1.000 metara.

Osim prirodnih čuda, Sutjeska nosi i težak teret istorije. U njenoj dolini, tokom Drugog svetskog rata, odigrala se Bitka na Sutjesci, jedna od najkrvavijih na ovim terenima. U znak sećanja na hrabre borce koji su položili svoje živote za slobodu, podignut je memorijalni kompleks Dolina heroja na Tjentištu – mesto koje svakako treba posetiti i odati počast.

 

PRAŠUMA PERUĆICA

 

Rafting Tarom i najatraktivnije prirodne lepote

 

Sakrivena u srcu Nacionalnog parka Sutjeska, prašuma Perućica je dragulj netaknute prirode. Svojom površinom od 14,34 kvadratna kilometra, predstavlja remek-delo prirode koje svedoči o vremenu koje je prošlo, ali i o tome koliko je važno sačuvati ove bisere za buduće generacije.

Prolazeći kroz Perućicu, osetićete da ste zakoračili u priču koja traje već 20.000 godina. Mnoga od stabala koja ćete tamo susresti su starija od 300 godina, sa visinama koje dosežu i preko 50 metara. I dok je jedno divno staro stablo visoko 62 metra nedavno prekinulo svoju priču, mnoga druga nastavljaju da rastu i fasciniraju posetioce.

Ova prašuma nije samo dom za drevna stabla, već i stanište za preko 170 vrsta drveća i grmlja, kao i za više od 1000 vrsta zeljastog bilja. Njena raznovrsnost, sa brojnim endemima, čini je pravom riznicom za naučnike i istraživače.

Prašuma Perućica je i prirodno stanište za čak 9 vrsta detlića, kao i brojne divlje životinje, kao što su: medved, srna, ris, divlja mačka, slepo kuče, vuk, lisica, jazavac…

Perućica je 1952. godine dobila status strogo zaštićenog područja, dok je samo dve godine kasnije postala prirodni rezervat pod zaštitom države, što garantuje da će njena lepota biti sačuvana za generacije koje dolaze.

 

IMPRESIVNI VODOPAD SKAKAVAC

 

U srcu ove drevne prašume, vodopad Skakavac ponosno pada, stvarajući nezaboravnu scenu prirodne snage i lepote. Samo ime Skakavac zvuči živahno i energično, a kada se nađete ispred ovog vodopada visokog 70 metara, shvatićete zašto.

 

MANITA VRELA I ŠIPČANICA

 

Manita vrela

 

Jedan od trenutaka kada će vam dah zastati tokom rafting Tarom putovanja je onaj kada ugledate prelepe vodopade Manita vrela.

Ovaj vodopad nije samo vizuelna senzacija, već pruža i jedinstven doživljaj – kada vam vaš iskusni skiper pruži priliku da se osvežite ispod vodopadne zavese. Osećaj je kao da ste pod prirodnim tušem, dok se hladna voda Tarinog kanjona sliva preko vas.

No, avantura ne završava tu. Dok reka nastavlja svoj put, dolazite do mesta gde se susreću dve reke – Šipčanica i Tara. Taj susret dve reke stvorio je bajkovitu peščanu plažu, idealnu za kratku pauzu. Dok se odmarate i uživate u prirodnim zvucima, prelepi vodopad Šipčanice poziva na istraživanje.

Nema boljeg mesta za foto pauzu od ovog raskršća reka. Sa kamerom u ruci, možete zabeležiti trenutke provedene u ovom nestvarnom okruženju.

 

PLANINE MAGLIĆ I VOLUJAK

 

Planine Maglić i Volujak

 

Uzdižući se visoko u nebo iznad okolnih predela, planina Maglić dominira pejzažem Bosne i Hercegovine sa svojih impozantnih 2.386 metara nadmorske visine. Ovaj monumentalni vrh privlači sve zaljubljenike u planinarenje, alpinizam i avanturističke duše. Ako delite strast prema osvajanju vrhova, uspon na Maglić predstavlja iskustvo koje se ne sme zaobići. Nakon nekoliko sati napornog pešačenja i penjanja, nagrada koja vas očekuje je neopisiva.

Pogled koji se pruža sa vrha Maglića čini sav trud vrednim. Pred vama će se prostirati prizor koji će se urezati u vašu memoriju – planinski masivi Zelengore, Volujak i Bioč, kao i čarobno Trnovačko jezero u obliku srca, sve to čini nezaboravni pejzaž koji će vam ostati urezan u sećanju.

Veličanstvena planina Volujak čini deo masiva Maglić-Volujak-Bioč. Istorija ove planine je fascinantna jer je tokom vekova predstavljala graničnu teritoriju, obeležavajući granice između različitih država. Danas, to je granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali u prošlim vremenima bila je granica između Turske i Austro-Ugarske monarhije.

 

PIVSKO JEZERO

 

Pivsko jezero

 

Smaragdno, nestvarno lepo Pivsko jezero u opštini Plužine, najveći rezervoar pitke vode, najveće je veštačko jezero u Crnoj Gori. Nastalo je 1975, izgradnjom 220 metara visoke brane kod Mratinja, na 10km od Šćepan polja. Dugo je 42 kilometra, a na nekim mestima dubina mu doseže preko 180m.

Pored manje plaže u Plužinama gde je moguće kupanje, atraktivno je za ribolov, organizovana krstarenja, mirnije sportive na vodi, a od nedavno jedna od najvećih atrakcija je impresivni, 1.400 metara dug, zip-line preko jezera.

 

BAJLOVIĆA SIGE VODOPAD

 

Bajlovića sige

 

Snažni, vodom bogat Bajlovića sige vodopad može se videti samo tokom rafting Tarom ture. Napaja se vodom iz izvora u pećini Bučevica i obrušava sa visine od 30 metara.

 

DURMITOR

 

Durmitor

 

Durmitor, planina i nacionalni park u Crnoj GorI, destinacija je koju ne smete preskočiti ukoliko se uputite na rafting Tarom.

Glavnu odliku reljefa ovog područja predstavlja prostrana visoravan na 1.500m nadmorske visine, koju presecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu grandiozni planinski vrhovi, od kojih čak 48 prelazi 2000 m nadmorske visine, a među kojima je najviši Bobotov Kuk (2.523 m).

Lepoti durmitorskog masiva posebnu čar daruje 18 ledničkih jezera, bistre, silovite reke, bogastvo flore i faune, složenost ekosistema, kao i značajan broj spomenika kulture od antičkog perioda do najnovijeg doba.

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments