fbpx

Rafting Tara – zanimljivosti koje niste znali

Rafting Tara - zanimljivosti koje niste znali

Rafting Tara, pored fantastične adrenalinske avanture, otkriće vam i neke zanimljivosti koje, možda, niste znali.

Za lepotu reke Tare i uzbuđenja koja rafting Tara nudi, svi su čuli, a mnogi su se i sami u ove činjenice lično uverili. Pretpostavljamo i da su većini neki osnovni i opšti podaci već poznati, ali, hajde da ih se podsetimo pre nego što pređemo i na neke, manje poznate, ali izuzetno zanimljive podatke i informacije.

Reka Tara svoj životni put započinje u Crnoj Gori, gde se dve male rečice, Opasanica i Veruša, spajaju ispod planine Komovi. Poput plesačice, Tara vijuga kroz Crnu Goru, da bi poslednju etapu svog putovanja završila u Bosni i Hercegovini, tj. Republici Srpskoj. Na mestu zvanom Šćepan polje, Tara grli reku Pivu, stvarajući tako reku Drinu, koja dalje priča svoju sopstvenu, jedinstvenu priču.

Sa impresivnih 146,4 km dužine, Tara je pravo čudo prirode. I dok možda ne možete preći svaki centimetar ove reke, rafting čamcima vam omogućava da doživite gotovo 100 km njene divlje lepote. Njena struja, koja nosi sa sobom silinu i energiju, osigurava da svaki ljubitelj avanture doživi nezaboravno iskustvo. Zahvaljujući moćnim i snažnim brzacima, vodopadima i snažnim bukovima, svaka rafting Tara tura postaje adrenalinom ispunjena avantura.

 

NAJDUBLJI KANJON U EVROPI

 

Rafting Tara - zanimljivosti koje niste znali

 

Kanjon reke Tare, spektakularan prirodni fenomen, dužine gotovo 78 kilometara, isklesan vekovima strpljivog rada reke Tare, nije samo zapanjujuć zbog svoje grandioznosti, već i zbog svoje bogate istorije i raznovrsne flore.

Sa najvećom dubinom od čak 1.333 metra, kanjon Tare ne samo da nosi titulu najdubljeg kanjona u Evropi, već je i drugi najdublji na svetu, odmah nakon čuvenog kanjona reke Kolorado.

Strme strane kanjona prekrivene su gustim zelenilom, gde dominiraju četinari, a među njima su i borovi koji broje i do 400 godina starosti. Zamislite bor koji je svoje korene pustio još u vreme kada su prvi istraživači hodali ovim prostorima, bor koji je preživeo vekove promena i izazova.

Osim bogatstva prirode, kanjon Tare skriva i tajne drevnih civilizacija. Unutar njegovih stranica nalazi se oko 80 pećina koje kriju tragove praistorijskih ljudi. Ove pećine predstavljaju vredno arheološko blago i svedoče o drevnim kulturama koje su nekada obitavale u ovom području.

 

MOST NA ĐURĐEVIĆA TARI

 

Most na Đurđevića Tari

 

Rafting Tara je odlična prilika i da posetite i vidite čuveni, grandiozni betonski lučni most na Đuđevića Tari (ili jednostavno Most na Tari). Smešten na raskrsnici između Mojkovca, Žabljaka i Pljevalja, nadvija se nad kanjonom Tare i predstavlja jednu od najposećenijih atrakcija u Crnoj Gori.

Građen je u periodu 1937 – 1940. godine, u vreme kada je Crna Gora bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije. Arhitekta ovog građevinskog čuda bio je Mijat Trojanović, glavni inženjer Isak Ruso, a naziv je dobio po vlasniku obližnje farme.

5 lukova dužine 365 metara čini konstrukciju mosta, a visina mosta, od reke Tare iznosi čak 172 metra. Posebno je zanimljivo to što je, u trenutku kada je sagrađen, oborio dva svetska rekorda, od kojih jedan do današnjih dana nije nadmašen. Prvi rekord se odnosio dužinu raspona njegovog najvećeg luka od 116 metara. Rekord po kome je i dalje prvi u svetu jeste prvobitna drvena konstrukcija čija je cena iznosila skoro polovinu ukupne cene mosta.

Tokom Drugog svetskog rata, veći deo ove teritorije bio je pod okupacijom Italije. Kako bi onemogućili dalje kretanje italijanske vojske, partizani su, zajedno sa Lazarom Jaukovićem, inženjerom za izgradnju mostova, 1942. srušili centralni luk mosta. Tako su sačuvali ostale lukove i onemogućili akcije neprijatelja. Ovi događaju su prikazani u filmu Most iz 1969. godine. Most na Đurđevića Tari je obnovljen 1946. godine.

Od tada privlači ogroman broj posetilaca iz celog sveta, a pogled sa njega na magičnu Taru je nestvarno spektakularan. Đurđevića Tara je i polazna tačka za rafting Tara ture u gornjem toku reke.

Ali, to nije kraj svim zanimljivostima. Ima ih još zaista mnogo, a pomenućemo samo još jednu. Naime, Most na Tari je 1978. bio i set za snimanje filma Force 10 From Navarone, koji je režirao Gaj Hamilton, a jedan od glavnih glumaca je i čuveni Harison Ford.

 

RAFTING TARA I MEĐUNARODNA TAKMIČENJA

 

Rafting Tara - zanimljivosti koje niste znali

 

Koliko je rafting Tara svetski popularna i elitna adrenalinska atrakcija, najbolje svedoči i to što se na reci Tari čak dva puta, 2009. i 2022. godine, održalo  Svetsko prvenstvo u raftingu. Više od 20 zemalja je oba puta slalo svoje takmičarske timove, tako da je rafting Tara bila poprište borbe gde se za najbolji svetski plasman borilo gotovo 600 učesnika.

  1. godine, na Tari je organizovan i održan i Svetski kup u raftingu.

Tradicionalno, Tara je redovni domaćin i organizator domaćih i regionalnih rafting takmičenja u različitim kategorijama.

 

RAFTING TARA I PITKA REČNA VODA

 

Rafting Tara - zanimljivosti koje niste znali

 

Rafting Tara je i, za današnje vreme, izuzetno retka prilika da slobodno popijete vodu direktno iz rečnog korita. Naime, voda u reci Tari je toliko čista i nezagađena, da spada u A kategorije voda i pitka je u celom toku ove divlje, smaragdno kristalne reke.

 

REKA TARA JE POD ZAŠTITOM UNESCO-A

 

Tara je proglašena za biološki, hidrološki i geološki fenomen. S obzorom na to da ispunjava ova 3 (od 1 potebnog) uslova, od 1980. godine je pod zaštitom UNESCO-a kao deo svetske baštine od izuzetnog značaja i vrednosti.

 

Čekamo Vas u kampu Rajska Rijeka da zajedno uživamo u svim čarima koje rafting Tara nudi!

Dobro nam došli!

+387 66 930 940 ili info@rajskarijeka.com

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments