fbpx

Rafting Tarom i avanturistički turizam u dve države

Rafting Tarom i avanturistički turizam u dve države

Rafting Tarom i avanturistički turizam u dve države, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, predstavljaju savršen spoj adrenalina, prirodnih lepota i kulturno-istorijskog bogatstva, koji na najlepši način oslikava autentični duh i suštinu Balkana.

Ovo jedinstveno iskustvo, u okruženju NP Durmitor, NP Sutjeska i Parka prirode Piva, privlači avanturiste iz celog sveta, nudeći im nezaboravne trenutke i izazove koje retko gde mogu doživeti. Više od 70 veličanstvenih bukova Tare, preko 40 vodopada, oko 80 pećina, nebrojeni prirodni fenomeni, lednička jezera, kanjoni, impresivni pejzaži i bogata istorija regiona čine dolazak na rafting Tarom prilikom za vrhunske doživljaje koji će ispuniti i prevazići i najzahtevnija očekivanja svih ljubitelja netaknute prirode i avanturističkog turizma.

Ukoliko možda to niste znali, nezaboravno rafting Tarom iskustvo, startuje u jednoj, a završava se u drugoj državi.

Naime, reka Tara izvire u Crnoj Gori, ispod planinskog masiva Komova i većim delom svog 146,4 km dugog toka teče kroz Crnu Goru, dok se oko 40 poslednjih kilometara njenog toka i kanjona nalaze u Bosni i Hercegovini, čineći na nekoliko mesta i prirodnu granicu između ove dve države.

Smaragdno plavi kanjon reke Tare, jedan od najfascinantnijih u celom svetu, oaza je netaknute prirode i rezervat za mnoge endemske i reliktne vrste biljaka i životinja. Dug je 60 km, prosečne dubine oko 1073 metara, dok njegova najveća izmerena dubina iznosi 1333 metra.

Kanjon reke Tare povezuje i dva centra avanturističkog turizma čiji se sadržaji međusobno prepliću i nadovezuju, prevazilazeći međunarodne granice i čineći jedinstvenu turustičku atrakciju i destinaciju za: rafting Tarom, planinarenje, pešačenje, jeep safari, kanjoning, jahanje konja, zip line, biciklizam, istraživanje pećina, obilazak reka i jezera, kulturno-istorijskih spomenika i obeležja, posete crkvama i manastirima i mnoge druge zabavne, edukativne i uzbudljive aktivnosti.

U pitanju su opština Foča u Bosni i Hercegovini i opština Plužine u Crnoj Gori.

 

T.A.R.A. – Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura

 

T.A.R.A. – Turizam, Adrenalin i Rafting Avantura označava projekat prekogranične saradnje, pokrenut u decembru 2019. godine pod finansijskim pokroviteljstvom Evropske Unije, kroz koji su se opštine Plužine i Foča, u saradnji sa Parkom prirode Piva i Turističkom organizacijom Foča, dodatno povezale u cilju objedinjavanja, razvoja i promocije jedinstvene turističke ponude.

Ovim projektom se, pored brendiranja ove dve opštine kao jedinstvene turističke destinacije za aktivni odmor, radi i na kreiranju zajedničkih turističkih proizvoda, kao i na unapređenju turističke infrastrukture i uspostavljanju mehanizama za povećanje bezbednosti na turističkim lokacijama.

Dakle, rafting Tarom nije samo uzbudljiva avantura na vodi, već i prilika za upoznavanje sa prirodnim lepotama, kulturom i tradicijom dve države.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju bogatu istoriju i tradiciju i obilazeći ih, imaćete priliku da istražite i posetite raznovrsne turističke atrakcije, isprobate lokalnu kuhinju, uživate u gostoprimstvu domaćina i lokalnog stanovništva i saznate više o istoriji i običajima ovih istinski fascinantnih krajeva.

 

RAFTING TAROM I NAJPOZNATIJE ATRAKCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Kada dođete na rafting Tarom, zaista bi bila šteta da, ukoliko ste u mogućnosti, ne odvojite dovoljno vremena kako biste obišli barem neke od spektakularnih atrakcija koje se u ovom području nalaze. S obzirom na njihovu brojnost i lepotu, teško je odlučiti šta prvo posetiti, a kako ih nije moguće sve videti u jednoj poseti, sigurni smo da ćete se ponovo vratiti.

U Bosni i Hercegovini,  u neposrednoj blizini Foče, na magistralnom putnom pravcu Beograd – Višegrad – Foča – Tjentište – Bileća – Trebinje – Dubrovnik, nalazi se nadaleko poznat Nacionalni park Sutjeska koji obuhvata široko planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, okruženo rekama Pivom, Drinom i izvorišnim tokom Neretve, kao i gorostasnim planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića (najviši vrh Bosne i Hercegovine sa 2386 mnv), Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Za najveće blago NP Sutjeska smatra se prašuma Perućica, jedna od dve preostale prašume u Evropi. Nazivaju je ‘pluća Evrope’, a smatra se da je stara više od 20.000 godina. Krase je nebrojena stabla, od kojih su neka starija od 300 godina i viša od 50 metara. Perućica je, kao i čitav NP Sutjeska, stanište bogatog i raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta u kome se nalazi čitav niz endemskih, retkih i zaštićenih vrsta.

U samom sedištu ove drevne prašume se nalazi impresivni vodopad Skakavac, visok preko 75 m.

Planina Zelengora sa svojim bujnim pašnjacima i livadama i glečerskim jezerima (Gornje i Donje Bare, Kotlaničko, Orlovačko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero), poznatim kao ‘gorske oči’, pravi je dragulj, očaravajuće, netaknute prirode.

Trnovačko jezero, prepoznatljivo po svom obliku srca i tirkiznoj boji, teritorijalno pripada Crnoj Gori, ali je smešteno uz samu granicu NP Sutjeska, u podnožju jugozapadnih padina Maglića, Volujaka i Bioča.

 

ŠTA JOŠ MOŽETE VIDETI U FOČI I NEPOSREDNOJ OKOLINI

 

Nastojaćemo da vas u nekom od narednih tekstova podrobnije upoznamo i sa drugim prirodnim i kulturno-istorijskim znamenitostima na teritoriji opštine Foča, a sada ćemo samo spomenuti neke od njih, kao što su: memorijalni kompleks Dolina heroja na Tjentištu, Sat kula, Begova kuća i Muzej stare Hercegovine u Foči, Peščane piramide u mestu Pirni Do (9km udaljen od Foče), pećine: Kuk, Velika kutlača, Veliki ponor, Pećina u tunelu, Peruć, Ledenjača (spomenik prirode sa praistorijskim crtežima iz neolitskog doba), nekropola sa stećcima Mramor (Crkvina), u Vrbici, mnogobrojni verski objekti – Hram  Svetog Nikole, Hram Svetog Save, Hram Svetog Vasilija Ostroškog I Svetog Petra Dabrobosanskog u Velečevu, Crkva Svetog Nikole u Rijeci Čelebićkoj, Aladža džamija, Musluk džamija, Careva džamija…

 

RAFTING TAROM I PARK PRIRODE PIVA

 

Park prirode Piva nalazi se na području krajnjeg severozapada Crne Gore, između granice sa BiH i granice NP Durmitor. Zauzima zanačajan deo teritorije opštine Plužine i praktično predstavlja prirodnu vezu između nacionalnih parkova Durmitor i Sutjeska.

Karakteriše ga izuzetno raznovrstan reljef čija su najvažnija obeležja spektakularni planinski masivi sa bujnim pašnjacima i šumama, gorostasni kanjoni Tare, Pive, Komarnice i Sušice, očaravajuća planinska jezera (Veliko i Malo Stabansko jezero, srcoliko Trnovačko, periodsko Sušičko jezero, Škrčka jezera), impresivno Pivsko jezero (veštačko jezero nastalo izgradnjom hidro elektrane na reci Pivi), autentična sela, te, iz godine u godinu, privlači sve veći broj ljubitelje prirode i aktivnog odmora.

Park prirode Piva i opština Plužine posetiocima nude brojne aktivnosti, od raftinga, zip line-a preko Pivskog jezera, kajakinga i krstarenja jezerom, preko planinarenja, pešačenja, slobodnog penjanja, jahanja konja, biciklizma, jeep safarija, posmatranja ptica i divljih životinja do istraživanja kulturno-istorijskih obeležja.

Među brojnim  kulturno-istorijskim obeležjima posebno bismo izdvojili Pivski manastir, manastir Zagrađe, Sabornu crkvu Svetog Save u Orahu, crkvu Svetog Jovana u Plužinama, Spomen kompleks u Dolima i Kulu vojvode Lazara Sočice na Goranskom.

Kada su u pitanju arheološka nalazišta, na području Parka prirode Piva, nalaze se ostaci: Soko grada – letnje prestonice herceg Stjepanove Hercegovine, Grčko groblje – nekropola koja se nalazi na pešačkoj stazi istočno od Soko grada i broji 16 stećaka, Taban grad iznad Stabana, crkvište Šćepanica, pećina Odmut itd.

Dakle, jasno je da rafting Tarom predstavlja vrhunsku avanturu koja spaja uživanje u uzbuđenju brzaka, istraživanju netaknutih prirodnih lepota i upoznavanju sa bogatom istorijom i tradicijom Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Kamp Rajska rijeka Vas čeka da zajedno stvaramo nezaboravne uspomene!

Vidimo se na Tari!

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments