fbpx

Najlepše reke u Srbiji

Najlepše reke u Srbiji

Ako planirate odmor u Srbiji i samim tim da posetite najlepše prirodne lepote, predstavljamo vam najlepše reke u Srbiji koje zaista vredi upoznati. Reke su najvrednije blago koje krasi našu državu koje će vam svakako biti prava inspiracija na odmoru.

Poznato je koliko sedenje pored reke može smanjiti stres i popraviti raspoloženje pa, šta vam više treba na odmoru od pravog opuštanja?

 

 

REKA DRINA

Reka Drina
Reka Drina

 

Reka Drina je jedna od najlepših i najbržih reka koja će vas očarati. Takođe, reka Drina predstavlja granicu između Srbije i Bosne i Hercegovine, prostire se u jugozapadnom i zapadnom delu Srbije i odlična je za sve ljubitelje adrenalina.

Na reci Drini možete uživati u raftingu koji će vam pružiti nezaboravnu avanturu i trenutke koji se zauvek pamte. Zelena Drina svojom lepotom oduzima dah, a samo zamislite magična jutra sa pogledom na nju. Ako želite upravo takvo buđenje, kamp Rajska rijeka pružiće vam i više od toga.

Nadomak Drine nalazi se rafting kamp Rajska rijeka i predstavlja mesto za idealan beg od gužve i svakodnevne rutine.

Rafting Tarom je zapravo najpopularnija aktivnost u ovom delu zemlje zbog prirodnih fenomena koje ovaj kraj ima. Upravo je reka Tara jedna od najatraktivnijih svetskih reka za rafting. Ima ocenu 4/5 koja podrazumeva klasu za rafting u svetu. Idealna je zbog dubine kanjona, brze vode, učestalih i dugih brzaka i vrlo atraktivnih slapova.

Kamp Rajska rijeka se nalazi na savršenoj lokaciji kada je u pitanju rafting, na poslednjih 15 km toka Tare, što je zapravo najuzbudljiviji deo reke. Po završetku spusta plovićete delom gde nastaje Drina, Tara i Piva, i ovo je deo koji je moguće videti samo tokom raftinga.

Ono što vam reka Drina može priuštiti, retko koja reka može, zato vam sa zadovoljstvom preporučujemo da iskustite ovakvu vrstu avanture barem jednom u životu.

 

 

VELIKA MORAVA

 

Reka Velika Morava
Reka Velika Morava

 

Velika Morava je jedna od najvećih reka u Srbiji i nastaje spajanjem Zapadne i Južne Morave kod Stalaća. Ukupna dužina morave je 493km, i nekada je bila poznata kao veoma hirovita i nepredvidiva reka dok je ljudi nisu pripitomili jer je gutala njive, vinograde i okolna polja.

Nekadašnja srpska država formirana je u dolini reke Morave i jedna je od kultuno i istorijski najznačajnijih u Srbiji. Pored toga što je poznata po divljoj naravi, poznata je i po prirodnim bogatstvima. Njen tok je u teoriji ceo plovan, ali se u mnogim mestima navodi samo oko 3km reke. Nekada davno bila je plovna sve do Ćuprije, grada koji se nalazi na samoj obali Morave, ali zbog materijala kojima se ova reka gomila, reka je postala zakrčena. Okolo reke prostiru se neverovatno lepi predeli i pejzaži vredni svake pažnje.

Pored nestvarno lepe prirode, u blizini Morave nalaze se manastiri Lazarica i Ravanica koje možete posetiti tokom vašeg izleta do ove jedisntvene reke.

 

REKA UVAC

Reka Uvac
Reka Uvac

 

Sigurno ste čuli za čuvenu reku Uvac koja predstavlja specijalni rezervat prirode. Magična priroda kojom je okružena je zaista očaravajuća, nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između Nove Varoši i Sjenice. Protiče između severnih padina Zlatara, zlatiborskog planinskog masiva i padina Javora. Na obalama Zlatarskog i Sjeničkog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa, koji predstavlja  jednu od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde u Srbiji.

Njihova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je nezamenljiva, jer su mu jedina hrana uginule životinje, čime se sprečava širenje zaraza i na taj način čini ‘prirodnu reciklažu’. 1994. godine ova ptica je zaštićena zakonom i tako je kolonija ove jedinstvene vrste ptica postala najveća na Balkanu i zapravo jedna od najvećih u Evropi.

Pećine  u okolini Uvca su zaista brojne i po veličini variraju do jednog od najvećih do sada poznatih pećinskih sistema u Srbiji, a to je Ušački pećinski sistem dužine 6.185 m.

Ova pećina je do skoro bila tajna, a na njenom izlazu se nalazi odlično mesto za kampovanje. Vredno je istaći i druge pećine kao što su: Tubića pećina, pećina Durulja, Baždarska pećina koje obavezno morate posetiti prilikom odlaska na reku Uvac. Sve ove pećine odlikuje bogatstvo pećinskog nakita taloženog iz prokapnih voda u vidu stalaktita, stalagmita, stubova, draperija i staklastih iglica.

Priroda koju ćete ovde zateći potpuno će vas oboriti sa nogu, pogledi bez kraja i tišina koju ćete doživeti nateraće vas da se zaljubite u naš pravi raj na Zemlji. Rezervat Uvac, pored neverovatne prirode nudi i veliki izbor aktivnosti kao što su kampovanje, ribolov,planinarenje i biciklizam.

 

Posetite najlepše reke u Srbiji, doživite avanturu kao što je rafting i ispunite vaš život pozitivnim stvarima i fotografijama koje se zauvek pamte. Ako planirate zabavu u vidu raftinga Tarom, kamp Rajska rijeka vas sa zadovoljstvom očekuje kako bi vam priredio avanturu koju ćete posebno zavoleti.

Leave a Reply