fbpx

Za rafting na Tari je uvek pravo vreme

Za rafting na Tari je uvek pravo vreme

Za rafting na Tari je uvek pravo vreme – da li ste to znali? Mnogi se pitaju kada je najbolji trenutak da sebi priušte ovu jedinstvenu avanturu koja je osvojila srca ljubitelja prirode i uzbuđenja širom sveta. I zato, hajde da vidimo šta nas zapravo na Tari tokom godine očekuje.

Dobro je poznato da kada planiramo bilo koje putovanje, a posebno ono koje uključuje boravak i aktivnosti na otvorenom, kao što je to rafting na Tari, vremenski uslovi igraju jednu od ključnih uloga. Kada je u pitanju rafting na Tari, dobra vest je da je rafting sezona duga, da traje od ranih prolećnih dana sve do kasne jeseni, te nudi savršene uslove za ovaj adrenalinski sport gotovo čitave godine.

 

RAFTING NA TARI U PROLEĆE

 

Za rafting na Tari je uvek pravo vreme

Početak rafting sezone na Tari najčešće startuje već u mesecu aprilu, a to je period kada se snegovi sa okolnih planina tope i pune rečno korito, vodostaj reke raste, donoseći sa sobom živopisne brzake, moćne bukove i uzbudljive izazove za raftere.

Prolećni spust rekom Tarom smatra se najintenzivnijim i najzahtevnijim, te stoga posebno privlači sve one pojedince i grupe željne snažnog adrenalinskog izazova. Njegova težina tada doseže klase IV i V, a ponekad čak i najteži, nivo VI, pa možemo reći da je tokom prolećnih meseci rafting na Tari najekstremniji, ali i istovremeno, za one najhrabrije, upravo zbog toga i najprivlačniji.

To ne znači da, ukoliko nemate iskustva, ne možete uživati u prolećnom raftingu. Važno je da nemate strah od vode i brzine divljeg, planinskog rečnog toka. Za sve ostalo pobrinuće se organizatori spusta, a mi vam preporučujemo da u ovu prelepu avanturu krenete sa našim rafting kampom Rajska rijeka. O našem ugledu i kvalitetu najbolje svedoče brojne recenczije zadovoljnih gostiju koji za naš rafting centar ostavljaju samo reči hvale i najviše ocene.

Za rafting na Tari je uvek pravo vreme

Skiperi rafting kampa Rajska rijeka poseduju sve neophodne licence, a pored toga i izuzetno bogato iskustvo. Oni će biti vaši vodiči koji će brinuti za bezbednost i pažljivo voditi svaki vaš korak, odnosno, zaveslaj niz reku.

Ako ste početnik bez prethodnog iskustva u raftingu, uputiće vas u osnove rukovanja veslom, tehnike veslanja, postupke u slučaju eventualnog prevrtanja čamca ili ispadanja iz istog. Takođe, oni su uvek raspoloženi da posvete pažnju tome da vam predstave i čarobne prirodne lepote kroz koje prolazite, kako biste u potpunosti mogli uživati u svakom trenutku avanture.

Za rafting na Tari je uvek pravo vreme

Budući da su temperature vode i vazduha tokom proleća prilično niske, važno je biti dobro opremljen kvalitetnom zaštitnom opremom. Ako se odlučite za rafting na Tari sa Rajskom rijekom, treba da znate da vam je obezbeđena kompletna, najsavremenija rafting oprema koja uključuje: neoprensko odelo, kacigu, prsluk za spasavanje i čizmice, tako da ćete biti opremljeni svim što vam je potrebno za siguran i ugodan spust rekom.

Još jedna posebnost prolećnog raftinga na Tari ogleda se i u njegovoj brzini. Naime, za spust u najatraktivnijem delu toka Tare, od Brštanovice do Šćepan Polja, da biste prešli ovih oko 25km, tokom proleća potrebno je oko sat vremena.

Da bismo vam dočarali koliko je prolećni rafting na Tari dinamičan i uzbudljiv, dovoljno je da kažemo da će vam za ovu istu avanturu, kada se, sa dolaskom toplih letnjih dana i padom vodostaja, brzina Tare uspori, biti potrebno i do četiri sata.

 

LETNJI RAFTING

 

Letnji rafting

Rafting na Tari tokom letnjih meseci privlači najveći broj posetilaca i to iz nekoliko razloga. Najpre, letnji period se poklapa sa sezonom godišnjih odmora, spoljne temperature su više i samim tim velikom broju ljudi prijatnije za boravak na vodi i u prirodi, a i sam rafting je manje ekstreman, ali i dalje izuzetno uzbudljiv. Letnji rafting je pogodan za sve uzraste i sve nivoe iskustva učesnika, te na njega u velikom broju dolaze i porodice sa decom.

Vodostaj Tare uobičajeno počinje da opada tokom meseca juna što za posledicu ima usporavanje brzine toka i umanjenje zahtevnosti spusta. Ali, to nikako ne znači da uzbuđenje i izazov nestaju. Bukovi i dalje ostaju impresivni u svojoj snazi, samo je njihova divlja intenzivnost za nijansu umanjena. Takvi uslovi su savršeni za one koji traže avanturu na brzoj planinskoj reci, ali u nešto mirnijoj atmosferi.

Letnji rafting

Tokom jula i avgusta, Tara pokazuje stranu koja je blaža i manje neukrotiva. Vodostaj i brzina su optimalni za očravajuć, zavodljiv i adrenalinom ispunjen spust.

Istovremeno, priroda sija u punom sjaju, prosečne dnevne temperature se kreću oko 27 stepeni, što je idealno i za boravak u zelenilu prirode i za avanturu na vodi. Ovo je savršen trenutak i da zaplivate kroz smaragdne vode, što je veličanstven i jedinstven doživljaj koji je teško opisati rečima. Ipak, moramo napomenuti da je voda Tare i tokom leta hladna, pa budite spremni na rashlađenje. Njena prosečna temperature tokom godine se kreće oko 8 °C, a čak ni tokom najtoplijih letnjih dana ne prelazi 12°C.

 

JESEN NA TARI

 

Jesen na Tari

U zavisnosti od vremeneskih prilika, rafting ture se organizuju i do kraja oktobra. Vodostaj Tare je isti kao i u julu i avgustu, pa je rafting i dalje fantastičan.

Jesen na Tari donosi spektakularnu paletu boja prirode, gde se zlatne i crvene nijanse lišća odbijaju u kristalno čistoj vodi reke i stvaraju nestvarne prizore idealne za uživanje i fotografisanje. Vremenski uslovi su i dalje povoljni, sa umerenim temperaturama, što čini jesen idealnom za one koji žele da izbegnu letnje gužve a ipak uživaju u svim čarima raftinga na Tari.

Nemojte brinuti o jesenjim kišama. Iznenadni pljuskovi i kišni dani su mogući kako tokom jeseni, tako i tokom proleća i leta. Međutim, dobra vest je da se rafting spust ne otkazuje zbog kiše koja samo može biti dodatni izazov u ovoj adrenalinskoj avanturi.

Jesen na Tari

S obzirom na to da je Tara ušuškana u planinskom okruženju, večeri su hladnije tokom cele godine, pa je neophodno da uvek ponesete sa sobom adekvatnu odeću i budete pripremljeni za sve vremenske uslove.

Dakle, svaki period godine ima svoj jedinstven šarm kada je u pitanju rafting na Tari. Naš kamp je opremljen da vam pruži sve što je potrebno prijatan boravak i siguran i uzbudljiv spust, bez obzira na vreme. Od profesionalne opreme do iskusnih skipera, sve je usmereno ka tome da vaše rafting iskustvo bude ne samo avantura, već i bezbrižno uživanje u jednom od najlepših prirodnih ambijenata na planeti.

Stoga, zapamtite – kada god odlučite da posetite Taru, za rafting je definitivno uvek pravo vreme!

Za sve informacije i rezervacije, pozovite nas na  +387 66 930 940 ili nam pišite na info@rajskarijeka.com

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments