fbpx

Osnovne rafting tehnike i potezi

Osnovne rafting tehnike i potezi

Rafting je avanturistička aktivnost koja spaja uzbuđenje i izazov sa neponovljivim doživljajem prirode. Iako rafting u suštini nije težak, da bi se ova avantura učinila sigurnom i da bi se u njoj uživalo do maksimuma, važno je poznavati osnovne rafting tehnike i poteze koji su, uz uputstva skipera, sasvim dovoljni da se nosite sa gotovo svim izazovima i preprekama na koje možete naleteti kroz rafting na reci Tari.

Kada je reč o organizovanim turama raftinga na Tari, bitno je istaći da nije nužno imati predznanje o samoj aktivnosti i tehnikama raftinga pre dolaska. Veština plivanja i odsustvo straha od vode i čamca jesu osnovni preduslovi. Međutim, to ne implicira da je rafting na Tari sasvim bezazlen i jednostavan, ali postepeno upućivanje u osnove, koje će vam preneti licencirani vodiči rafting kampa Rajska rijeka, biće više nego dovoljno da se brzo adaptirate, uđete u štos i ostanete sigurni tokom osvajanja bukova Tare.

Iako je poznato da reka Tara, sa svojom uobičajenom težinom spusta između 4. i 5. stepena od postojećih 6, može biti zahtevna, nekoliko instrukcija koje su lake za sprovođenje, a koje ćete dobiti od skipera u čamcu, sasvim su dovoljne da učestvujete i uživate u spustu.

 

RAFTING – OSNOVNI POTEZI VESLOM

 

Rafting na Tari i učenje novih veština

 

Napredno veslanje – Osnovni potez koji se koristi za pokretanje čamca napred. Svi u čamcu veslaju sinhronizovano napred, što čamcu daje zamah i brzinu.

Zaustavljanje – Suprotno od naprednog veslanja, zaustavljanje se postiže veslanjem unazad. Ovo usporava čamac i koristi se kada treba izbeći prepreke ili se pripremiti za manevrisanje.

Potez za promenu smera – Kombinacija naprednog i unazadnog veslanja, gde jedna strana čamca vesla napred, a druga unazad. Ovim potezom se čamac okreće u željenom pravcu.

 

SPREČAVANJE PREVRTANJA ČAMCA

 

Osnovne rafting tehnike i potezi

 

Zaklanjanje – U situacijama kada se očekuje snažan udar vode ili udarac u stenu, čućete instrukciju skipera ‘zaleži’ i ta da je važno je da se ‘zaklonite’ u čamcu, spuštajući težište i držeći se čvrsto za ‘lajsne’ unutar čamca.

Visoki bočni udarac – Kada se čamac približava steni ili drugoj prepreci sa strane, ekipa sa strane prepreke treba da povuče jake poteze unazad da bi se umanjila sila udara.

 

RAFTING I TEHNIKE SIGURNOSTI

 

Samospašavanje – U slučaju da ispadnete iz čamca, važno je ostati miran, plivati na leđima sa nogama nizvodno i rukama u vodi kako bi ste mogli manevrisati i izbeći prepreke.

Spašavanje drugih – Učenje tehnika bacanja konopa za spašavanje i pravilno pružanje pomoći onima u vodi ključno je za sigurnost na raftingu.

 

KOMUNIKACIJA I TIMSKI RAD

 

Osnovne rafting tehnike i potezi

 

Jasni signali – Komunikacija među članovima tima i sa skiperom je neophodna. Učenje osnovnih rukovnih signala i komandi pomaže u sinhronizaciji i efikasnosti tima.

Timski duh – Poverenje i međusobna podrška su ključni za uspešno savladavanje izazova na vodi. Prilagođavanje ritmu veslanja ostatka tima povećava šanse za uspeh.

 

PRILAGODLJIVOST

 

Prilagođavanje vodi – Voda je nepredvidiva, stoga je važno biti spreman na brzo prilagođavanje svojih tehnika veslanja trenutnim uslovima na reci.

 

ČITANJE VODE

 

Osnovne rafting tehnike i potezi

 

Sposobnost ‘čitanja’ vode, odnosno prepoznavanja različitih struja, bukova i potencijalnih opasnosti na rečnom toku, presudna je za uspešnu navigiciju i izbor najbolje rute kroz brzake. Ova veština dolazi sa iskustvom i dobrim poznavanjem reke, ali ne morate brinuti jer to neće biti vaš zadatak. Za njega su zaduženi iskusni skiperi Rajske rijeke čije instrukcije je samo potrebno da pratite.

Ovladavanje ovim tehnikama i potezima nije samo pitanje sigurnosti, već je i ključ za potpuno uživanje u avanturi raftinga na Tari. Njihovo praktikovanje pod vođstvom iskusnih skipera može vam pomoći da se osećate sigurnije na vodi i da vaša rafting avantura postane nezaboravno iskustvo.

Bilo da ste početnik željan nove avanture ili iskusni avanturista u potrazi za novim izazovom, rafting na Tari nudi nešto posebno i jedinstveno za svakoga i sasvim sigurno će vam pružiti nezaboravne trenutke koje ćete dugo pamtiti.

Vidimo se na Tari!

+387 66 930 940 ili info@rajskarijeka.com

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments