fbpx

Rafting Tarom – pravila za sigurno i zabavno iskustvo na Tarinim brzacima

Rafting Tarom pravila za sigurno i zabavno iskustvo na Tarinim brzacima

Kao i za svaku drugu sportsku aktivnost, tako i za rafting Tarom postoje osnovna pravila kojih se treba pridržavati za sigurno i zabavno iskustvo na Tarinim brzacima.

Rafting je uzbudljiva adrenalinska avantura koja pruža jedinstvenu priliku da se istraže neka od najlepših i najnepristupačnijih mesta u prirodi. Rafting Tarom je izuzetno zabavan, ali u isto vreme i ekstreman sport. Kao i svaki drugi sport, a posebno ekstreman, rafting nosi određenu odgovornost svakog pojedinca i može biti opasan ako se ne poštuju određena pravila i mere opreza.

Rafting Tarom pravila za sigurno i zabavno iskustvo na Tarinim brzacima

Ne brinite, kada je rafting Tarom u pitanju, nezgode su izuzetno retke, a spust, uz poštovanje osnovnih pravila i instrukcija, gotovo u potpunosti bezbedan. Međutim, svi znamo da junačenje ili bespotrebno rizikovanje radi šale, zabave ili fotkanja, može dovesti do nepredviđenih i potencijalno loših situacija. Takvi postupci mogu narušiti kako vašu, tako i sigirnost ostalih članova ekipe na čamcu.

Iz tog razloga, uvek i u svakom trenutku, morate poštovati i pratiti određena univerzalna pravila raftinga, koja važe i za rafting Tarom.

 

NAJVAŽNIJA BEZBEDONOSNA PRAVILA ZA RAFTING TAROM

 

Najvažnija bezbedonosna pravila za rafting Tarom

Predstavljamo vam najvažnija bezbedonosna pravila za rafting Tarom: 

  1. Nosite adekvatnu opremu

Jedan od najvažnijih aspekata bezbednosti prilikom raftinga je nošenje adekvatne opreme. Za sve goste našeg rafting kampa Rajska rijeka, mi obezbebeđujemo kompletnu opremu, koja podrazumeva: neoprensko odelo, neoprenske čizme, kacigu, veslo i pojas za spasavanje.

Neoprenska odeća je neophodna kako zbog bezbednosti, tako i zbog prijatnijeg doživljaja tokom spusta. Naime, neopren efektivno štiti od hladnoće, a temperatura se na Tari tokom letnjih meseci kreće od 7 do 15 stepeni, dok je u ostalim periodima godine temperatura vode čak i znatno niža.

Kaciga štiti od eventualnih udaraca u glavu, a postoje i kacige sa nosačima za GO PRO kamere, koje možete posebno iznajmiti. Nošenje prsluka, specijalno napravljenog za ekstremne vode, sa kojim je nemoguće potonuti pri eventualnom ispadanju iz čamca, je obavezno za sve učesnike koji odluče da uživaju u avanturi rafting Tarom.

Najvažnija bezbedonosna pravila za rafting Tarom

  1. Prisustvujte safety brifingu i pažljivo slušajte

Pre polaska na spust, skiperi-vodiči rafting centra Rajska rijeka će održati brifing na kojem će sve učesnike raftinga provesti kroz tehnike veslanja, način sedenja i ponašanja u čamcu. Daće i najvažnije instrukcije za ponašanje u različitim situacijama koje se mogu dogoditi tokom spusta. Objasniće vam šta uraditi i kako se ponašati ukoliko ispadnete iz čamca, ukoliko se čamac eventualno prevrne i još mnogo toga.

Ukratko, učesnicima će održati brz i kratak kurs rafting Tarom. Može se reći da, osim znanja plivanja i nepostojanja straha od vode i čamca, pre dolaska u kamp Rajska rijeka, ne morate posedovati prethodna znanja o raftingu. Slušajte pažljivo uputstva naših iskusnih skipera, pridržavajte ih se i to će biti sasvim dovoljno da bezbedno uživate u ovoj fantastičnoj avanturi.

Najvažnija bezbedonosna pravila za rafting Tarom

  1. Izvršavajte instrukcije koje naloži skiper tokom samog raftinga

Da bi spust bio uspešan, a svaki učesnik sinhronizovan sa ostatkom ekipe u čamcu, potrebno je da slušate i izvršavate komande koje skiper izdaje tokom samog raftinga. Tara je divlja i nepredvidiva reka i da biste je uspešno savladali, morate poznavati njene ćudi i karakteristike svakog njenog dela i brzaka.

Naši skiperi su licencirani od strane Međunarodne rafting federacije i rafting Tarom u sezoni izvode i po nekoliko puta u toku jednog dana. To pored proverenog i potvrđenog znanja i veština, znači i da se sa ovom planinskom lepoticom i njenim karakteristima odlično poznaju i da poseduju ogromno iskustvo u spuštanju njenim divljim vodama.

Najvažnija bezbedonosna pravila za rafting Tarom

  1. Ne pravite šale sa sigurnošću

Rafting je zabavan sport, ali ne smete zanemariti ozbiljnost bezbednosti. Nemojte praviti šale sa opremom ili neprikladnim ponašanjem. Ako nešto nije u redu sa opremom, obavestite svog skipera odmah. Ne stavljajte sebe ili druge u opasnost bilo kojom vrstom neodgovornog ponašanja.

  1. Ne konzumirajte alkohol ili droge

Konzumiranje alkohola ili droga pre ili tokom raftinga je jedan od najčešćih uzroka nezgoda na vodi. Alkohol i droge mogu umanjiti vaše sposobnosti i vašu percepciju, što može dovesti do neodgovornog ponašanja i nesreća na vodi. Nikada ne treba konzumirati alkohol ili droge pre ili tokom raftinga.

Najvažnija bezbedonosna pravila za rafting Tarom

  1. Poštujte prirodu

Rafting Tarom vam pruža priliku da upoznate prirodu na jedan jedinstven način, ali ne smete uništavati prirodu. Ne bacajte smeće u reku, ne uništavajte floru i faunu, i ne ostavljajte tragove svog prolaska po prirodi. Poštujte prirodu i čuvajte je za buduće generacije.

  1. Imajte odgovarajuću fizičku kondiciju

Svaki rafting, pa tako i rafting Tarom je fizički zahtevan sport i zahteva određenu fizičku kondiciju. Pre odlaska na rafting avanturu, proverite da li ste u dobroj fizičkoj kondiciji i da li ste spremni da se suočite sa zahtevima vožnje na vodi.

Čekamo Vas u Rajskoj rijeci! Pozovite nas na broj +387 66 930 940, a možete nam i pisati putem mail-a info@rajskarijeka.com

Leave a Reply

Text Widget

Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Nulla vitae elit libero, a pharetra augue. Donec sed odio dui. Etiam porta sem malesuada.

Recent Comments